• Drentse kuddes bereiden zich voor op komst wolf

   Drentse kuddes bereiden zich voor op komst wolf

   De wolf houdt de gemoederen in Drenthe wel bezig. Als sector hebben we dit jaar twee overleggen gehad met de Provincie. Tevens hebben wij onze zienswijze kunnen geven over het …Lees meer »
  • Kerstdrukte bij de Drentse schaapskooien.

   Kerstdrukte bij de Drentse schaapskooien.

   Herders en schaapskuddes mogen zich rond de kerstdagen verheugen in een extra grote belangstelling. In het kerstverhaal spelen de herders ook een belangrijke bijdrage. Op veel plaatsen klinkt het; de …Lees meer »
  • Besturen Drentse kuddes hebben regelmatig overleg

   Besturen Drentse kuddes hebben regelmatig overleg

   De Drentse situatie is binnen Nederland uniek. In geen enkele provincie hebben de kuddes een gezamenlijk overleg platvorm. Gelukkig hebben de tien kuddes in Drenthe onderling regelmatig vergaderingen en overleggen …Lees meer »
  • Lammetjesdagen 2017

   Lammetjesdagen 2017

   Vanaf begin februari worden er bij de diverse schaapskuddes al weer lammetjes geboren. Een dartelende lente ligt in het verschiet. De lammetjesdagen worden tussen 19 maart en 17 april gehouden. …Lees meer »
  • 2016 was een roerig jaar voor de schaapskudden

   2016 was een roerig jaar voor de schaapskudden

   In het afgelopen jaar 2016 was er veel reuring rondom de schaapskuddes, vooral achter de schermen. De Drentse kuddes worden door de provincie Drenthe beter financieel ondersteund, PS heeft daar …Lees meer »
  • Schapen voor Exloo

   Schapen voor Exloo

   De schaapskudde van Ruinen heeft 25 lammeren en 16 moederdieren geleverd aan de kudde van Exloo. Vanuit Ruinen komt een mooi koppel jonger schapen, gevarieerd in kleur en uiterlijk.  Daarmee …Lees meer »
  • De Schaapscheerderfeesten in aantocht

   De Schaapscheerderfeesten in aantocht

   Eind juni tot begin juli wordt het langzamerhand weer tijd om de schapen van hun wollen jas te ontdoen. Bij veel schaapskuddes wordt dat gevierd met een schaapscheerderfeest. In verschillende weekenden …Lees meer »
  • Extra steun voor Drentse schaapskuddes

   Extra steun voor Drentse schaapskuddes

   Gedeputeerde Staten van Drenthe stellen jaarlijks extra geld beschikbaar voor de schaapskuddes in Drenthe. Dat maakte de heer Jumelet vrijdag bekend op een persconferentie in het Balloerveld. Tevens zijn ook …Lees meer »
  • Alterra rapport; wie helpt de herder?

   Alterra rapport; wie helpt de herder?

   Het langverwachte rapport van Alterra is uit. Het geeft een landelijk overzicht over de toestand van de traditionele schaapkuddes. De kuddes hebben financieel een moeizaam bestaan, het gemiddelde te kort per kudde …Lees meer »
  • Reactie op Drentse Cultuurnota

   Reactie op Drentse Cultuurnota

   De gezamenlijke schaapskuddes in Drenthe hebben hun reactie gegeven op de ontwerp Cultuurnota. Daarin is opmerkelijk weinig aandacht voor de Cultuurlandschappen en de daarbij behorende gebruiken. Wij missen in de nota …Lees meer »
  • Lammertijd

   Lammertijd

   Bij alle schaapskuddes in Drenthe is de lente begonnen. De tijd van de jonge lammetjes en van de kraomschuddagen. Tweede Paasdag was het druk bij de Holtinger kudde en bij …Lees meer »
  • Lammertijd bij de Drentse kuddes

   Lammertijd bij de Drentse kuddes

   Bij de schaapskudden worden in deze periode de lammeren geboren. Bij een aantal kuddes is het eerste lam al geboren. Eind maart en begin april worden de kraomschuddagen weer gehouden. Altijd …Lees meer »
  • Film ‘stress van de herder’

   Film ‘stress van de herder’

   De film ‘de stress van de herder’ ging 4 februari in première in de Nieuwe Kolk in Assen. Er was veel belangstelling voor deze film over de schaapskudde nabij Doldersum van …Lees meer »
  • Schaapskuddes gaan meer samenwerken.

   Schaapskuddes gaan meer samenwerken.

   De tien schaapskuddes in Drenthe hebben, mede op verzoek van de Drentse politiek, een overleggroep opgericht. Deze provinciale overleggroep schaapskuddes komt deze week voor de tweede keer bij elkaar. Naast de …Lees meer »
  • Drentse politiek drukt kuddes aan de borst

   Drentse politiek drukt kuddes aan de borst

   Er gloort weer licht aan de Drentse horizon voor de tien schaapskuddes. Alle partijen in de Provinciale Staten stemden woensdag in met een jaarlijkse subsidie van 335.000 euro. De kuddes …Lees meer »