In de provincie Drenthe komt naast het Drents Heideschaap ook het Schoonebeeker Heideschaap voor. Dit ras is genoemd naar de plaats Schoonebeek in het zuidoosten van Drenthe. In hoeverre het Drents Heideschaap bij het ontstaan van de Schoonebeeker een rol heeft gespeeld, is tot nu toe onduidelijk.

Schoonebeker heideschaapZeker is dat het Drents Heideschaap een ontstaansgeschiedenis kent die verder teruggaat dan die van de Schoonebeeker.

De Schoonebeeker is het grootste heideschaap in Nederland. Kenmerkend is de hoogbenigheid en de lengte in de romp. Het beenwerk is sterk en droog. De ruglijn is lang en recht. Beide geslachten hebben geen hoorns en hebben een zogenaamde kromme neus. De kop is lang en smal met een enigszins brede muil.

De kop- en pootbeharing is kort en glanzend. Kop en poten zijn vrij van wol. De staart is bewold en reikt tot beneden de hak. De hals is lang en de kop wordt hoog gedragen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe Schoonebeeker stelt weinig eisen aan haar leefomgeving en staat dicht bij de natuur. Het karakter is vertrouwelijk.

De dieren worden vrijwel altijd geboren met scherpe lichtdonker contrasten. Alle kleuren en aftekeningen zijn mogelijk, waaronder smodde, bont, donkervos, wit, zwartbont, zwartbles en zwart. Op kop en poten blijven deze kleuren zichtbaar als de dieren ouder worden. De vachtkleur is grauwwit of zwart. Soms zijn donker gekleurde vlakken in de uitgegroeide wol zichtbaar. Vaak zijn de kraag en de slab donkerder dan de rest van de vacht.