Immaterieel erfgoedstatus

Het is officieel, de gescheperde Drentse schaapskudden staan op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Op vrijdag 30 oktober werd het certificaat ondertekend door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE), Albert Kerssies, voorzitter van de Stichting Behoud Drentse Schaapskudden, gedeputeerde Van der Tuuk namens de Provincie Drenthe en burgemeester Seton van de gemeente Borger-Odoorn. De ondertekening vond plaats tijdens een symposium in restaurant De Schenkerij in Orvelte.

Voorafgaand aan de officiële ondertekening was er en klein symposium. Gedeputeerde van der Tuuk sprak over de betekenis van de schaapskuddes voor Drenthe. Directeur Van der Bilt van Het Drents Landschap vertelde over de betekenis van de schaapskuddes voor de natuur.

De traditie van gescheperde schaapskudden werd voor plaatsing op de nationale inventaris voorgedragen door de Stichting Behoud Drentse Schaapskudden. Hierbij zijn vijf gescheperde schaapskudden betrokken uit Balloo, Exloo, Holtinge, Orvelte en Ruinen. Al deze kuddes hebben het Drentse heideschaap in hun kudde. Ook Vereniging Natuurmonumenten en Het Drentse Landschap hebben gescheperde schaapskudden met deze bijzondere rassen in hun beheer. Samen zetten ze zich in om deze traditie door te geven naar volgende generaties. Hiervoor maakten ze een erfgoed zorgplan: een plan voor de toekomst van de gescheperde schaapskudden in Drenthe.

De nationale inventaris komt voort uit bekrachtiging van het UNESCO Verdrag ter Nationaal Inventaris Immaterieel Cultuur ErfgoedBescherming van het Immaterieel en Cultureel Erfgoed door de Nederlandse regering in 2012. Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) coördineert de samenstelling van deze lijst. Er staan inmiddels al meer dan tachtig tradities op de nationale inventaris.

Media links:

NPO Radio 1 tussen 17:00 uur en 18:00 uur (vanaf minuut 23)

NPO Radio 1 “De Ochtend”

Dagblad Van Het Noorden van 29-10-2015

Telegraaf van 29-10-2015

Krant van Midden Drenthe van 30-10-2015

RTV Drenthe van 30-10-2015

RTV Drenthe – ROEG! van 31-10-2015

 

Foto’s: