Keuringsdag voor schapen in het Duitse Uelsen

geplaatst in: Nieuws | 0

Op uitnodiging van onze Duitse collega’s heeft een Drentse delegatie de rammenkeuring van het Bentheimer Landschaap in Uelsen bezocht. In het kader van Euregio zijn de contacten ontstaan.

Het Bentheimer Landschaap is nauw verwant aan onze Schoonebeker en lijkt er qua uiterlijk ook veel op, maar is nog wat zwaarder. De keuring richtte zich op lamrammen en enterrammen. Deze eenjarige rammen kunnen tot ruim 100 kilogram zwaar worden. De keuring richt zich vooral op het uiterlijk, rompruimte, een strakke rug, lengte van de staart, de kleurkenmerken en de wol.

Bijzonder in onze ogen is dat de kwaliteit wol zwaar mee weegt in de beoordeling. Opmerkelijk daarnaast is dat er minder strak op het beenwerk wordt gelet. Aan het slot van de middag werd er een veiling gehouden waarbij veel rammen zijn verkocht. De prijzen liggen gemiddeld rond de 400 tot 600 euro, met uitschieters tot 1000 euro. Duidelijk is dat onze Duitse collega’s grote waarde hechten aan de inzet van kwalitatief goede rammen. Al met al een boeiende dag en leuke contacten, met een inkijk in Duitse wijze van keuren.

DSC05562 DSC05559 DSC05529