Drentse politiek drukt kuddes aan de borst

Er gloort weer licht aan de Drentse horizon voor de tien schaapskuddes. Alle partijen in de Provinciale Staten stemden woensdag in met een jaarlijkse subsidie van 335.000 euro.

De kuddes vormen niet alleen een symbool van Drents erfgoed, maar dragen bij aan het toerisme en de werkgelegenheid, aldus een eensgezind Drents parlement. “We hebben het beste met onze kuddes voor”, was het algehele credo.

Tot nu toe moesten acht kuddes (er kwamen twee extra kuddes bij voor rekening van de provincie) zich tevreden stellen met 240.000 euro. De Drentse schaapskuddes zijn, tot grote tevredenheid van de Drentse politiek, toegetreden tot de nationale inventaris voor de lijst van immaterieel werelderfgoed.

Per kudde anders

Niet dat de stichting Behoud Drentse Schaapskuddes met de hogere subsidie uit de brand is. Volgens voorzitter Albert Kerssies blijft de nood hoog voor een aantal kuddes. Voor volgend jaar zitten nog gaten in de begroting. Hij pleitte daarom voor een extra, eenmalige subsidie van 75.000 euro voor een bijdrage in de tekorten.

De stichting kreeg steun van GroenLinks en D66. “We mogen niet toestaan dat kuddes volgend jaar in problemen komen”, zei Henk Nijmeijer van GroenLinks. “We hebben ze te lang aan hun lot overgelaten.” Beide partijen zijn bang dat het uitblijven van extra geld weleens de kop zou kunnen kosten van een enkele kudde.

Zo ver wilden de andere partijen niet gaan. “We moeten niet bij voorbaat meer subsidie beschikbaar stellen”, meende CDA’er Bart van Dekken. Per kudde kan de situatie nogal verschillen. “Wij willen van de kuddes dan meer gegevens hebben.” De fracties menen dat de kuddes zelf meer kunnen ondernemen voor extra inkomsten.

‘De deur staat op een kier’

Geen steun dus voor nog eens 75.000 euro, maar gedeputeerde Henk Jumelet benadrukte wel dat de provincie niet werkeloos zou toekijken als een kudde volgend jaar door haar pootjes zou zakken. Ervan uitgaande tenminste dat de beheerders van een kudde fatsoenlijk hun werk verrichten. Bij de voorjaarsnota komt de kwestie terug op de agenda.

Albert Kerssies toonde zich tevreden met de gang van zaken. “Jammer dat er geen extra geld komt, maar de deur staat nog wel op een kier. En het is mooi dat de Drentse staten de kuddes aan hun borst drukken.”

Bron: Dagblad van het noorden: 17-12-2015